Vrtci, zasebno varstvo ali kam, za vraga, z otrokom


h1 18.05.2008

Štiri dni po tem, ko je Samo prenehal s poležavanjem na plaži pod UV žarki v porodnišnici in je njegov rojstni list kazal starost 14 dni, je imel oddane že vse vloge za sprejem v vrtec. Pravilo, kdor prej pride, prej melje v primeru enakega števila točk sicer ne obeta veliko več možnosti, lahko pa je prepozno oddana vloga kaplja viška v majhnih vedrih vrtcev. Boj za varstvo mladiča, ki ga boš potreboval šele takrat, ko bo že rekel “ata”, se tako začne še preden se dobro zaveš, da si starš.

Vsa periferija Slovenije, ki za kruhom rine v Ljubljano, tega boja zanesljivo ne olajša. Draga stanovanja v mestu potiskajo priseljence bolj na obrobje, recimo na Brezovico. To še ne pomeni, da so stanovanja tu poceni, vendar je dejstvo, da se v naši občini v zadnjih letih nenormalno veliko gradi. Samo v moji bližini se zaključuje gradnja več kot 80 stanovanj, obetata se še najmanj dve večji gradbišči. To pomeni kakšnih 200 – 250 novih prebivalcev. Infrastruktura že dolgo ne požira več take mase ljudi. Tržaška cesta je najbolj obremenjena cesta v Sloveniji, na Podpeški cesti je čakalna doba za vklop na vpadnico tako dolga, da se ogromno ljudi vozi v Ljubljano po makadamski stranski cesti (BTW, tam je tranzit prepovedan), kanalizacije, ki jo plačujemo ni, v vrtcu pa je na čakalni listi več kot 100 otrok. Tak porast prebivalstva in hkrati stagnacija v razvoju občine na drugih področjih, se že kaže v pomanjaknju vzgojno-varstvenih zavodov in prostora v njih.

Letos so sprejeli v vrtce Brezovica 24 novih otrok (jasli). In kaj ti preostane, ko so vloge, oddane v občini Ljubljana, že v naprej obsojene na neuspeh, ker imajo Ljubljančani že v izhodišču 40 točk več…? Zasebno varstvo ali stari starši, če so že dovolj stari, da so v penziji in dovolj mladi, da imajo še kaj živcev za tovrstne špase.

Komu boš dal otroka v zasebno varstvo? Komu zaupaš, predvsem pa, koliko si lahko privoščiš? 300 € je najmanj na kar lahko računaš, če imaš srečo, da imaš samo enega brezdomca.

Obstaja tudi tretja možnost, ki je široko gledano najboljša, a trenutno še premalo razširjena, da bi bila uporabna za vse. Vrtci v podjetju in na splošno družini prijazno podjetje. Življenja praktično ni več mogoče ločiti od dela in fleksibilni delavniki, varstvo za otroke zaposlenih in podobni ukrepi postajajo nujna politika tudi za zaposlovalce. Starši, ki imajo manj skrbi in niso pod pritiskom privatnega življenja, hkrati pa imajo tudi dobre delovne pogoje so konec koncev dobičkonosnejši za podjetje. Pri nas je teh podjetij malo, četudi jih ima certifikat družini prijazno podjetje že kar nekaj.

Največja ironija v mojem primeru je, da je Samo vrtec dobil. Od vseh svojih vrstnic s katerimi se v vozičku vozi po okoliških gradbiščih, je edini dobil prostor, ki ga zaradi zdravstvenih težav še ne bo mogel zasesti. Dobro za nekoga od 100 mladičev na listi, ki čakajo na take odpovedi, na žalost samo za enega. Kako bo v prihodnjih letih z vsemi tistimi, ki se bodo še priselili? Upam, da delajo v dobrih podjetjih, ki omogočajo varstvo otrok za svoje zaposlene.

  • Share/Bookmark
 
Objavljeno v 18.05.2008 ob 21:22 in zapisano pod Arbajt .


Komentiraj


h1

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !