Google globalizira zdravje in ravna svet


h1 23.05.2008

Nova storitev, ki jo ponuja gigant z ogromnim vplivom na naše vsakdanje življenje, naj si to priznamo ali ne, se imenuje Google Health. Gre za storitev s pomočjo katere na svoj račun naložite izvide in mnenja o svojem zdravstvenem stanju, ki so nato na vpogled za strokovno mnenje izbranim zdravnikom. Če se zdravite v kateri od ustanov s katerimi ima Google pogodbo, vam podatke naložijo oni. Beta verzija vključuje samo ameriške ustanove.
Zanimiva stvar je opozorilo v primeru interakcij med zdravili, kar je pri nas na plečih farmacevtov, če imajo ti ustrezne podatke. Na žalost so jim ti na voljo premalokrat, zdravniki pa v poplavi zdravil ne preverjajo dovolj, če je zdravilo primerno za uporabo v kombinaciji z drugim zdravilom. Tak primer sem osebno spoznal, ko je žena po naključju ugotovila, da se pri nekomu dve zdravili absolutno (živjensko nevarno) izključujeta. Potem je še tu problem etike in reševanja take situacije: kako naj nek outsider, ki je sicer strokovnjak na svojem področju, razloži zdravniku, da je ta naredil napako…Take in podobne probleme Googlova storitev rešuje avtomatsko.

Pri Google zdravju je zanimivo tudi ozadje. Težko si sicer predstavljam delovanje te storitve, vendar sem prepričan, da je v ozadju outsourcing, morda celo offshoring. Brez outsourcinga skoraj zanesljivo ne bo šlo, saj je povpraševanje po storitvi enormno. Beta preizkusna verzija in 1600 prostih mest je bilo zasedenih takoj ob izidu Google zdravja. Ko bo storitev dostopna vsem, bo zdravnikov premalo. Prednost outsourcinga je v ljudeh, ki so se šolali v Ameriki, se potem vrnili v svojo matično deželo in od tam sedaj sodelujejo z ustanovami, ki imajo pogodbo z Googlom. Časovne razlike so v tem primeru odlična rešitev za takojšnje strokovno mnenje. Naprimer, ko je potrebno mnenje izven delovnega časa zdravnika iz NY, lahko mnenje pridobijo od kolega na drugem koncu sveta (ali države), ki je v tem trenutku na delovnem mestu. Pa še cenejši je ;)

Dobra knjiga na to temo je Friedmanov “The world is flat 3.0″, ki govori o hitri globalizaciji in nujnosti prilagajanja podjetij na to dejstvo. Knjiga je sicer uspešnica, vendar ima tudi veliko kritik na račun zornega kota. Avtor je namreč novinar NY Times-a in na globalizacijo gleda iz kota razvitega sveta, predvsem Amerike. Dejstvo je, da se v Google iskalniku opravi 90% iskanj lokalno in prav toliko podjetij tudi posluje lokalno, torej globalizacija še ni v takem razmahu, kot ga opisuje Friedman. Več o knjigi tule ali tule. Vendarle vredna branja, zraven pa sodi še “opozicijskaka” Ronald Aronica and Mtetwa Ramdoo – The World Is Flat?: A Critical Analysis of New York Times Bestseller by Thomas Friedman.

Ne glede na ozadje je Googlova nova pogruntavščina hit in prinaša določene prednosti za uporabnike. Me zanima, kdaj se bodo povezali z našimi ustanovami.

  • Share/Bookmark
 
Objavljeno v 23.05.2008 ob 08:01 in zapisano pod Arbajt .


Komentiraj


h1

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !